Alchimia, voor optimale veiligheid

Nooit meer een restrefractie!

Het nieuwe tijdperk van de intra-oculaire lenzen is al enige tijd gaande en de uitkomsten bij een pseudofakie worden steeds nauwkeuriger. Zo wordt de database met uitkomsten na een pseudofake-lensimplantatie steeds groter, worden de meettechnieken steeds verfijnder, wordt de kennis van de oogzorgprofessionals steeds ruimer, is er meer inzicht in hoe het oog zich ‘gedraagt’ én worden de formules steeds nauwkeuriger. Kortom: er is simpelweg alles in huis om nagenoeg spot-on emmetroop uit te komen en beperkende restrefracties tot het verleden te laten behoren. Vaarwel nabehandeling!

Helaas… Dit is een utopie, en nog steeds meer wens dan werkelijkheid. Met zekere regelmaat heb ook ik dat als praktiserend optometrist mogen ervaren. Soms is de resterende refractie acceptabel en eventueel met een bril of contactlens corrigeerbaar, maar steeds vaker is deze refractie voor de patiënt onacceptabel en wordt er gevraagd om een permanente correctie.

Daarom werkt Synga Medical al langer met de Rayner Sulcoflex, de add-on IOL die Rayner sinds 2007 aanbiedt. Oftewel: een lang bestaand en bewezen concept met zeer fraaie en accurate resultaten.

Bijzonder ontwerp

De Rayner Sulcoflex is een IOL die in de sulcus gesteund is en die alleen toegepast kan worden bij een pseudofakie. De bouw van de IOL is bedacht op basis van deze toepassing. Zo is het posterior lensvlak concaaf uitgevoerd om het nadelig effect van het vroegere piggy-back systeem te voorkomen, heeft de IOL een posterieure angulatie van 10° (wat de kans op een pupil-block tot een minimum beperkt), heeft de optiek van de IOL een diameter van 7,0mm en is de diameter van haptic tot haptic 14,0mm. Het hydrofiele karakter van de IOL zorgt ervoor dat een kleine incisie al toereikend is om deze te kunnen implanteren.

Trifocaal? 

De Rayner Sulcoflex was in eerste instantie zowel monofocaal asferisch als torisch leverbaar. Sinds 2018 is een trifocale variant aan het aanbod toegevoegd. Een waardevolle aanvulling, zo is gebleken. Alle oogartsen kennen patiënten met een zeer sterke wens om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van mindere brilafhankelijkheid, maar die hiervoor in feite minder geschikt zijn. De reden van mindere geschiktheid kan twijfel aan de neuroadaptatie zijn, of twijfel aan de acceptatie van neveneffecten van een trifocaal systeem. Ook kan er sprake zijn van een pathologie die op dit moment nog géén harde contra-indicatie is, maar waar tegelijkertijd ook geen duidelijkheid is over de mate en de snelheid van de progressie. Daarnaast zijn er patiënten die graag een trifocale oplossing zouden willen hebben, maar waarbij de optie niet is aangeboden. 

Dit zijn allemaal situaties waarbij een trifocale Rayner Sulcoflex uitkomst kan bieden; mede omdat de zekerheid er is dat de IOL relatief makkelijk kan worden verwijderd, door een kleine incisie. Uiteraard zijn ook wij van mening dat geen enkele ingreep vrij is van risico’s, maar bij de explantatie van een uiterst dunne hydrofiele IOL als de Rayner Sulcoflex is de kans op complicaties erg gering.

Wist u dat…

…de Rayner Sulcoflex ook met een planosterkte leverbaar is.

…de ruime diameter van de optiek en positie direct achter de iris een positief gevolg kan geven aan de gevolgen van negatieve dysfotopsie.

…u ons mag benaderen om u te ondersteunen in de berekening met de Raytrace-calculator.

…de IOL wordt geleverd met een Medicel-shooter, waarbij een kleine incisie van 2,0mm vaak al toereikend is.

…wij u en uw ondersteunend OK-personeel graag bijstaan bij het vouwen van de IOL en deze, indien gewenst, steriel aan tafel vouwen.

Meer weten? 

Ik kan mij voorstellen dat uw interesse gewekt is, vooral wanneer u géén beschikking heeft over een refractieve laser. Benader ons gerust wanneer u meer informatie wilt ontvangen over de Rayner Sulcoflex-range of over ons ruime assortiment intra-oculaire lenzen in het algemeen.