15 apr Proceduretrays in de oogheelkunde
Iedereen die in een ziekenhuis werkt op de OK of in een behandelruimte komt kent ze vast wel. Proceduretrays, customtrays, custompacks of kant-en-klaar pakketten. Verschillende namen voor hetzelfde product.
Het verpakken van medische hulpmiddelen voor op de OK heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen. Was je vroeger als omloop nog een tijd bezig om alle benodigde materialen bij elkaar te zoeken en los op het steriel veld op te gooien, tegenwoordig leg je een proceduretray op tafel, vouwt het open en klaar is kees!
Sneller én veiliger
Eén van de voordelen van deze manier van werken is dat het ook nog eens veiliger is. Steriele verpakkingen los open peuteren geeft altijd meer kans dat het betreffende product onsteriel raakt en dat je weer een nieuwe moet openmaken.
Proceduretrays zorgen ervoor dat een OK-programma sneller verloopt en dat er meer ingrepen binnen een dagdeel kunnen plaatsvinden. Was je 15 jaar geleden blij met 6 cataracten op een ochtend, tegenwoordig zijn 14 cataracten op een ochtend geen uitzondering meer.
Het draagt bij aan een betere “workflow” binnen het operatieteam, het geeft de omloop en ok-assisterende een stukje rust en minder stress omdat je weet dat alle benodigdheden in dat pakketje zitten. En eenmaal tijdens de OK zijn er ook minder verrassingen voor de oogarts omdat alles wat nodig is binnen handbereik ligt.
Milieu
Efficiënt werken is gegarandeerd, maar wat is nu de impact op het milieu? De laatste jaren zien we dat de grootte van een maatschap binnen hetzelfde specialisme groter is dan pakweg een jaar of 15 geleden. We weten ook dat het daardoor moeilijker is geworden om uniformiteit te krijgen in samenstelling van een proceduretray. Iedere specialist heeft zijn/haar eigen voorkeur en werkwijze meegenomen vanuit de opleiding en zet die graag voort in de perifere werkplek.
Het gevaar bestaat dat men hierdoor een pakket gaat samenstellen wat voor iedereen werkbaar is, maar waarbij ook producten zullen worden weggegooid zonder ooit te zijn gebruikt .
Bij 170.000 cataractoperaties per jaar zorgt ieder overtollig item in een pakket meteen voor een enorme berg afval.
Doordat wij een gedegen kennis hebben op het gebied van proceduretrays en het samenstellen ervan kunnen wij adviseren om zo onnodige verspilling te voorkomen, wat het milieu weer ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de grootte van patiëntenlakens en tafellakens om afval te verminderen.
Synga Medical heeft een breed gamma aan afdekmaterialen, OK-jassen, messen, canules, gazen, spuitjes etc. Wij helpen u graag in de zoektocht naar een uniform pakket met zo weinig mogelijk materialen